Förra veckan rapporterade jag i detalj om hur mina energibehov är sammansatta. Å ena sidan använder jag den för att analysera mitt solcellssystem, och å andra sidan kan jag identifiera kraftgasare. I mitt fall är den föråldrade elpannan för varmvatten och värmepumpen de största konsumenterna.
Luft-vattenvärmepump är den billigaste
I en detaljerad rapporten vägdes fyra värmesystem mot varandra. Värmare baserade på fossila bränslen som olja och gas jämfördes, liksom värmepumpsystem med geotermiska borrhål och luft-till-vatten-värmeväxlare. Investeringskostnaderna för gas och olja är extremt låga, men de slår tillbaka med höga årliga energikostnader. Den stora investeringen i djupa borrhål för geotermisk energi kan inte skrivas av heller och därför vinner luft-vatten värmepumpen klart i jämförelse.
Min uppvärmning kostar
Naturligtvis extrapolerade jag detta till mina inspelningar från 2019. Jag använde exakt 4117kWh energi i värmepumpen för uppvärmning. För lågtaxa el betalar jag cirka 0,17 kr/kWh och för höga tariffer 0,22 kr/kWh, inklusive alla relevanta kostnader. Jag uppskattar att uppvärmningen går 3/4 till den låga taxan, vilket ger mig årliga uppvärmningskostnader på 730 kronor.
Slutsats
När det gäller värmesystem är det förutom ekologiska aspekter definitivt värt att överväga kostnaderna under hela livstiden. Jag har samma problem med elpannan, men tack vare PV-systemet har jag kunnat sänka dess driftskostnader drastiskt. Den som tar hand om att byta ut uppvärmning, varmvattenberedning eller bygga ett solcellssystem bör ta en helhetssyn på energi. Det borde vara värt det …
Kontakta oss som dina experter på värmepump i Stockholm!