Var kan jag installera en värmepump?

Om du planerar att köpa en värmepump är det mycket att tänka på. Vilken typ ska jag ta? Gör den för mycket ljud? Men en av de vanligaste frågorna är: var ska jag placera en värmepump? I den här artikeln ger vi dig några tips.

Inomhus- och utomhusenheten

En värmepump består av en inomhus- och utomhusenhet. Inomhusenheten är vanligtvis placerad där centralvärmepannan är placerad. Inomhusenheten placeras vanligtvis på en plats med en fast yta eller är monterad på väggen. En utomhusenhet behöver frisk uteluft och du kan redan höra det från namnet, utomhusenheten bör placeras utanför. Om du bor i staden placeras utomhusenheten på ett tak och i stadsdelar vanligtvis bredvid huset.

Kan en värmepump placeras i garaget?

Inga regler har fastställts om var värmepumpen kan eller inte får stå kvar. För inomhusenheten är det klokt att placera den i garaget. Det är också möjligt att placera värmepumpen på vinden eller i en källare. Detta är endast möjligt om det finns tillräckligt med rör och om rummet är isolerat. Tänk också på att du enkelt kan nå den för underhåll.

Taket

Om du bor i en stad placeras värmepumpen vanligtvis på ett tak, och det här alternativet blir också allt mer populärt. Värmepumpar placeras vanligtvis på ett tak, eftersom centralvärmepannan ofta är placerad på vinden och leverantörer också alltmer erbjuder en speciell takenhet. Detta är också trevligare och du störs mindre av ljudet. Om du har ett sluttande tak är det också möjligt att placera en värmepump där.

Ny konstruktion

För utomhusenheten i en värmepump placeras värmepumparna i nybyggda hus på en plats där det finns många anslutningar. Detta sparar dig mycket kostnader eftersom det är mindre rörledningar än nödvändigt. Utomhusenheten är vanligtvis placerad på husets sida eller baksida. Du får då bättre sikt och mindre brus. Det är också möjligt att placera en värmepump på taket.

Gammalt hus

Om du planerar att bli mer hållbar bör du tänka efter om värmepumpen är ett bra första steg. Det är möjligt, men detta ger inte samma fördelar i ett gammalt hus som i ett nytt. Detta beror på att standarderna är väldigt olika. Om du har ett gammalt hus är det klokt att isolera det först.

Vill du införskaffa en värmepump till din bostad? Då kan du självklart kontakta oss för rådfrågning eller planering av såväl produktbeställning som installationen. Vi är experter på värmepumpar i Stockholm!