Varmt vatten genom luft

Visserligen är rubriken inte helt korrekt, eftersom det också krävs el och en värmepump för att värma vatten med luft. Varmt vatten är standard i tyska hushåll idag. Det finns många sätt att värma kallt vatten. En av dem är värmepumpen. Denna metod låter modern och miljövänlig. Men sparar du verkligen energi och kostnader?

Min fem års erfarenhet av en luft-till-vatten-värmepump, även känd som varmvatten-, industri- eller dricksvattenvärmepump, ger en blandad bild. Den viktigaste informationen i början: Få råd från en specialist med erfarenhet inom detta område, eftersom en luft-till-vatten-värmepump inte passar överallt.

Värmepump för varmvattenberedning ersätter värmelagringssystemet

Vårt hus byggdes 1927. Vi har värmt det med ett värmelagringssystem i över 16 år. På natten från 23:00 till 07:00 värmer det upp värmeförvaring i vardagsrummen. Under dagen avger lagringstankarna denna värme till rummen. Fram till 2008 värmde vi upp vattnet i en 310 liters varmvattentank. Sedan byggde vi, en familj på fyra, vårt hus och installerade ett nytt badrum. För att minska elförbrukningen, förkorta kabelvägarna och göra något för miljön rekommenderade vänner att installera en varmvattenpump.

Enheten använder den omgivande luften för att värma upp vattnet i en lagringstank. Principen är relativt enkel – jämförbar med kylskåpets, tvärtom. Värmen extraheras från luften av värmepumpskretsen och matas till vattnet via ett bärarmedium.

I förväg frågade jag två experter och fick två motsatta åsikter. Så beslutet var upp till oss. Familjerådet träffades – resultat: ”Pappa måste besluta”. Eftersom jag var entusiastisk över tekniken och lovade god ventilation i min källare förutom att generera varmvatten tilldelades denna enhet kontraktet. Detta stöddes av det faktum att vattnet inte bara värmdes upp på natten – vilket var fallet med värmelagringssystemet.

Sparar energi och vatten, men tyvärr utan några kostnadsfördelar

Vi har haft en varmvattenvärmepump i vår källare i fem år nu. Enheten går mycket tillförlitligt. Vi har nästan alltid tillräckligt med varmt vatten. Nästan alltid? Rätt, för om vi låter mer än två badkar fyllas är varmvattenförsörjningen förbrukad. Det tar sedan upp till tio timmar innan det finns tillräckligt med varmt vatten igen.

Vi kände redan till denna svaghet med varmvattentankar från vårt nattlagringssystem. Så det var ingen stor förändring. I efterhand visar sig den förmodade svagheten faktiskt vara en fördel. På grund av den begränsade mängden vatten duschar vi mer istället för att bada. Varmvattenförsörjningen är alltid tillräcklig för detta. Vår energiförbrukning har minskat. Bara kostnadsbesparingarna kom inte som förväntat, eftersom vi använder dagselektricitet, som är dyrare jämfört med nattelektricitet, för beredning av varmvatten. Eftersom vattnet värms upp när vi behöver det – främst under dagen.

Dessutom kan värmepumpen inte gå hela året eftersom vår källare svalnar till under åtta grader Celsius under den kalla årstiden. I efterhand är detta den viktigaste punkten att tänka på när man planerar. Det måste säkerställas att lufttemperaturen inte sjunker under detta värde – även om den är helt i drift och därmed hög luftomsättning. Annars finns det risk för att systemet isar sig och en defekt som uppstår. Om det blir för kallt i området – som i vårt fall – byter värmepumpen till en 550 watts elpatron och vattnet värms bara upp med el. Detta har i sin tur en negativ effekt på hushållens budget.

Grundlig rådgivning från en specialist

Som du kan se finns det mycket att tänka på. Det är därför viktigt att söka råd från en specialist, helst en energipartner eller en betrodd installatör. De kommer från regionen och känner till de lokala förhållandena.

Min personliga slutsats efter fem års användning av en hushållsvattenvärmepump: Eftersom jag inte korrekt följde de allmänna villkoren sparar jag energi men inte kostnader. God professionell rådgivning från installatörer med erfarenhet av systemteknik och nödvändiga ramvillkor är avgörande för en framgångsrik drift av en varmvattenvärmepump.

Kontakta oss som dina experter på värmepump i Stockholm!